Oppskrift På Røkt Hyse-Souffle Med Saueost


Souffles er så allsidige og lager stjerner av alle slags ingredienser – og de er ikke lure i det hele tatt. Ærlig

Det er noe iboende spennende med å trekke en lett, knapt dirrende souffle fra ovnen: på den ene siden så ren, på den andre så vilje. Souffles er genialt allsidige, og gjør alle slags showets stjerner, fra sunne greener til frukt og malt nøtter. Og resultatene ser alltid fantastiske ut. Mest av alt er en souffle en strålende innsats for en rimelig, deilig middag, som her, der røykfylt fisk oppveies av surheten i ost og creme fraiche. Perfekt.
Røkt hyse-soffle med saueost

Ryktet om at souffle er vanskelig er en løgn: forutsatt at eggehvitene er ordentlig vispet, vil den alltid heve seg. Du trenger en 1-liters ovnfast tallerken, gjerne en souffle-tallerken.

Forbered 10 min
Stek 45-50 min
Serverer 4

45g vanlig mel
Salt og nykvernet svart pepper
30g smør, pluss ekstra, til fett
175g Berkswell eller fåres gouda (eller annen hard sauost), finrevet
200g røkt hyse
1 laurbærblad
400 ml helmelk
½ ts sennepspulver
4 ss creme fraiche
2 klyper cayennepepper
6 egg, separert

Varm ovnen til 180C / 350F / gass 4. Krydre melet med salt og pepper. Smør sidene av souffle-parabolen med smør, kast deretter inn en tredjedel av melet og noen få spiseskjeer ost, og surr for å belegge sidene og basen.

Legg fisken, bukten og melken i en bred, grunne panne, la det småkoke, la koke et minutt, skru deretter av varmen og la den trekke i minst 10 minutter. Mens fisken tilfører, smelt smøret i en stekepanne på middels varme og rør inn resten av melet, sennep og cayenne. Stek i tre minutter, så melet bruner litt, og visp deretter inn creme fraiche. Løft fisken ut av melkebadet og kast viken, og tilsett deretter melken sakte i melblandingen i fire faser, og slå den mellom tilsetningen, til du har en jevn saus. Slå av varmen, slå i eggeplommene en om gangen, og rør deretter inn resten av osten til den er smeltet. Smak til etter smak og la avkjøle.

Visp eggehvitene til stive topper i en stor, squeaky-ren bolle. Rør en tredjedel av disse inn i sausen, og brett deretter sausen forsiktig inn i den eggehvite bollen, og pass på å ikke slå ut luften.

Flak fisken i souffle-fatet, fjern eventuell hud og bein, hell deretter souffle-blandingen på toppen. Kjør en finger rundt kanten av toppen av fatet, for å lage et lite spor: dette vil hjelpe soufflen til å reise seg.

Stå fatet i et stekebrett, og hell kokende vann i brettet for å komme halvveis opp på sidene av suffelen. Stekes i 25-30 minutter, til de er gyldne og oppstandne; hvis toppen truer med å mørkne for mye, dekk med folie. Server rett fra ovnen med en sprø, grønn salat.