Oppskrift På Vinterlammesalat


Den salte, garlicky dressingen på en knasende sesongsalat gir en flott folie til grillet lam.

Selv om det er fristende å spise bare varm mat i kaldt vær, er det noen ganger noe friskt og knasende som kreves, selv om det blåser kuling. Tilsett litt varme med krydder eller hvitløk, si, så har du en ordentlig vintersalat. Ordet salat betyr forresten ‘saltede urter eller grønnsaker’, så salat er oppkalt etter dressingen, ikke vegen i bollen; med andre ord, en salat uten dressing er slett ikke en salat. Det gjelder også disse lammebeinsbiffene (et mye billigere alternativ til koteletter), som bare ikke ville være det samme uten deres garnete, rosmarinduftende marinade.

Grillede lammesteker med sprø selleri og fennikelsalat med ansjos- og hvitløksdressing

Forbered 30-35 min
Stek 10 min
Serverer 4

6 hvitløksfedd, knust og skrelt
2 ss olivenolje
Skall og juice av ½ sitron
1 ts hakket rosmarin
Salt og svart pepper
4 lammebiff (eller koteletter)

Til salaten
4 ribber av selleri eller 1 selleri hjerte, blader beholdt
1 fennikelpære, tøft ytre lag fjernet
1 hode rød sikori eller ½ hode radicchio, grovt strimlet
1 håndfull persilleblader

For bandasjen
½ hvitløksfedd
4 ansjosfileter, finhakket
½ ss kapers, finhakket
1 klype tørkede chiliflak
1 ss rødvinseddik
4 ss ekstra virgin olivenolje

Ha hvitløk, olje, sitronskall og juice, rosmarinen. en teskje salt og litt pepper i en liten plastpose, tilsett lammet og gni blandingen inn i kjøttet for å belegge. Forsegl posen og la den marinere ved romtemperatur (eller i kjøleskapet, hvis du gjør det en dag eller så på forhånd).

Ha to håndfuller is i en stor bolle og dekk til med kaldt vann. Skjær selleri så fint du kan (bruk en mandoline, hvis du har en) og ha i bollen. Skjær fennikelen i to deler gjennom roten, og skjær den fint også, legg den i bollen og la den bli skarp.

Til dressingen: knus hvitløken i en puré med en klype salt, skrap i en bolle med ansjos og kapers, og visp deretter chilien, eddik og olje i.

Når du er klar til å spise, kan du varme en takke eller stekepanne på en høy flamme, og grill eller stek biffene i to til fire minutter på siden (avhengig av tykkelse og hvor rosa du liker lammet ditt). Fjern fra pannen, dekk til med folie og la hvile.

I mellomtiden, snurr-tørk selleri og fennikel, og ha i en bolle med sikori og persille. Smak til med bare et snev av salt og pepper, tilsett bandasjen og kast. Skjær lammet i skiver og server med den knasende salaten.