Oppskrift På Fiskekaker Med Vill Hvitløksmessin


Når vill hvitløk kommer inn i sesongen, bruk den til å lage den perfekte sausen som følger med alle slags vårretter, for eksempel disse torskene og laksefiskekakene.

Den deilige silkemyke, smørrike og pikante sausmessinen er fra en Elizabeth David-klassiker, opprettet i Storbritannia etter krigen da ingredienser som krem og smør ble tilgjengelig for publikum igjen. Det er en fantastisk folie for den nye sesongens hvitløk, som nå spirer opp i skogsområder over hele landet og i de fleste bønder. Hvis du ikke finner noen, kan du erstatte med brønnkarse blader og en lubben hvitløksfedd.

– Fiskekaker med vill hvitløksmessin

Pensle fiskekakene med litt olivenolje for en lettere bit, og stek den i en varm ovn i stedet for å steke.

Prep 15 min
Stek opptil 40 min
Serverer 4-6

600g Maris Pipers eller annen melet potet, skrellet og kuttet i jevne størrelser
500 ml helmelk
1 laurbærblad
450g torsk
60g smør
150g varmrøkt laks
6 vårløk, finhakket
1 håndfull persilleblader, finhakket
2 eggeplommer
100g vanlig mel
Olje, til steking

For saus messine
45g smør
2 sjalottløk, skrellet og finhakket
1 ts vanlig mel
2 ts dijonsennep
3 eggeplommer
225ml creme fraiche
En håndfull vill hvitløk eller brønnkarse, finhakket
Skall av ½ sitron
2 ts sitronsaft
2 ts kapers, grovhakket

Damp potetene til de er møre – ca 15-20 minutter, avhengig av størrelsen.

I mellomtiden legger du melken og laurbærbladet i en dyp stekepanne og la det småkoke. Smak til med salt og tilsett torsken, pass på at det er nok melk til å dekke til. Tøm forsiktig i omtrent fem minutter, til torsken bare er gjennomstekt, og overfør den deretter til en tallerken for å avkjøle, og reserver en kopp tjukkemelk.

Mos potetene med en masher eller potetricer. Hell i fire ss tjukkermelk og en tredjedel av smøret, og fortsett å mase til det er glatt, og tilsett en skvett mer melk om nødvendig. Flak torsken og laksen, rør inn med vårløk, persille og eggeplommer og bland og smak til. Form til 12 jevne karbonader og sett i kjøleskap til den skal stilles mens du lager sausen.

For å lage sausen, smelter du smøret i en liten stekepanne over middels varme og surr sjalottløk forsiktig med en klype salt i fem til syv minutter, til det er mykt, tilsett melet i siste minutt av tilberedningen.

Visp sennep og eggeplommer i en egen skål, og visp deretter creme fraiche langsomt inn. Tilsett i de mykgjorte sjalottløkene og la det småkoke forsiktig (ikke la det koke eller eggene vil klemme seg) i fem minutter under omrøring til sausen tykner. Ta av varmen, rør inn vill hvitløk, sitron og kapers, og smak til. Holde varm.

Når du er klar til å spise, må du sjenerøst belegge fiskekakene i melet. Smelt en tredjedel av smøret og en liten skvett olje i en stor stekepanne og kok fire av fiskekakene om gangen, snu den en gang til og blir gylden – omtrent to-tre minutter på hver side. Sjekk at de er gjennomstekt og server samtidig mens du koker de resterende kakene, eller holder varmen i lav ovn. Server med den varme sausen, litt visnet spinat eller greener og en sitronkile.