Enkel Oppskrift På Rosenkålgrateng Med Fennikel Salami


Gi spirer en ny leiekontrakt med dette kremete, enkle kveldsmat.

Når det har vært så kaldt og grått så lenge, er det vanskelig å riste seg fra vinteren. Takk og lov, da for hedningenes optimisme: Imbolc, eller St. Brigids dag, er en gælisk festival i begynnelsen av februar, halvveis mellom vintersolverv og vårjevndøgn. Det er en feiring av de første tegnene på våren, og melkebaserte retter markerer tradisjonelt anledningen. I tråd med det, her er en kremrik gratin full av salami. Perfekt fôr for å skjemme bort deg selv og ønske velkommen til forlengelsesdagene.

– Brussel spirer grateng med finocchiona salami, fennikelfrø og brødsmuler

Rosenkål som du aldri kjente dem: søt, øm og med en vri av fennikel gjengjelder i den deilige toskanske salamien – du burde kunne få det til i enhver italiensk deli som er verdt saltet.

Forbered 20-25 min
Stek 25 min
Serverer 4-6

1 kg rosenkål, trimmet og kuttet i to
350ml dobbel krem
3 hvitløksfedd, skrellet
1 laurbærblad
30g smør
70g finocchiona salami, skiver skåret i tykke strimler
Salt og svart pepper
½ ss fennikelfrø
3 ss demerara sukker
4 ss olivenolje
100g myke, hvite brødsmuler
50g parmesan (eller pecorino), revet

Varm stekeovnen til 180C (160C vifte) / 350F / gassmerke 4. Ta en panne med godt saltet vann til å koke, og tenn spirene i tre til fire minutter (avhengig av størrelse), til de bare er møre, og tøm den deretter.

Ha fløten, to hvitløksfedd og laurbærbladet i en kasserolle på medium-lav varme, bring til en småkoke og kok forsiktig i fem minutter, til kremen har redusert seg litt.

I mellomtiden, smelt smøret i en stekepanne og stek salamien i 30 sekunder, bare til det begynner å frigjøre fettet. Rør inn rosenkålene, smak til og kast i det varme, smørrike fettet i et minutt. Rør inn den tilførte kremen (kast garli, som nå har gjort jobben sin), og tipp deretter partiet i en liten ildfast form som blandingen passer godt sammen i.

Legg den resterende hvitløksfedd, fennikelfrø, sukker og et par klyper salt i en morter og kvern til en lime. Rør inn halvparten av oljen, overfør deretter til en bolle og rør inn brødsmulene og osten. Kast for å kombinere, og dryss deretter på gratengen. Drypp den gjenværende oljen over toppen og stek i 25-30 minutter, til toppen er gyllen. La hvile og avkjøle litt før servering.