Oppskrift På Chili Con Carne


Bare kast alt sammen, så vent på et morsomt og deilig måltid.

I Texas blir chilli con carne-oppskrifter beskyttet furtivt for de årlige konkurransene som finner sted i hele staten, men jeg har ikke behov for slik hemmelighold. Dagens rett er en jeg har tilpasset opp gjennom årene, og jeg vender meg ofte til den når jeg lager mat til venner eller holder fest for barna mine (i så fall legger jeg ut den ferske chilien). Det er en kastet sammen rett, bruker kjøttdeig og tinnede bønner, og desto deiligere for det. Det er også veldig moro, med salsa, rømme og andre biter og biter som alle kan tøffe seg med.

Hvis du ikke får tak i chipotles en adobo, bland to spiseskjeer tomatpuré eller ketchup med en spiseskje varmrøkt pimentón og tilsett tørkede chiliflak etter smak. Og hvis du kan, koker dagen før: det vil forbedre smaken enormt.

Forbered 10 min
Matlaging 45-50 min
Serverer 4

2 ss raps eller olivenolje
500g kjøttdeig
Salt og nykvernet svart pepper
20g smør
2 løk, skrellet og finhakket
2 pinner selleri, kuttet i halv lengde, deretter finhakket
2 epler, skrellet, kjedet og terninger
3 hvitløksfedd, skrellet og finhakket
1 pinne kanel
1 ts bakken krydder
1 ts malt spisskummen
1 ts tørket oregano
1 liten varm grønn chili, finhakket (valgfritt)
2-3 ss chipotles en adobo (eller etter smak), finhakket
1 x 400g tinnede nyrebønner
1 x 400g tinnkikerter
2 x 400g bokser plomme tomater
300ml storfekjøtt
250 ml middels rød rødvin
45g mørk sjokolade (minst 70% kakaotast), grovhakket
1-2 ss brunt sukker, etter smak

Å servere
2 store hass-avokadoer
2 limefrukter, juice
1 grønn chili, finhakket
½ sjalottløk, skrellet og finhakket
1 haug koriander, blader plukket og grovhakket, stilker finhakket
Rømme

Få alle ingrediensene hakket og målt først.

Varm halvparten av oljen i en stor gryterett på høy varme. Når det er sydende varmt, tilsett storfekjøttet, smak til med salt og pepper og brun i fettet i omtrent fem minutter, og bryt opp kjøttklumper med en tresleiv. Når kjøttet har farget fint, overfør det til en bolle, tilsett resten av oljen og smøret i pannen og skru ned varmen til middels høy.

Tilsett løk og selleri, smak til og stek under omrøring i fem minutter på medium varme. Tilsett eple og hvitløk, og stek under omrøring i noen minutter til for å myke hvitløken. Rør inn krydderne, oregano, grønn chili (hvis du bruker) og chipotlen, og svett forsiktig, uten farging, i fem til 10 minutter til, til grønnsakene er myke.

Tøm og skyll nyrebønner og kikerter, og tilsett begge i gryten med de fortinnede tomatene, brunet hakkekjøtt, hvitløk og vin.

Ta til småkoke, rør inn sjokolade og sukker, og la det småkoke forsiktig i 25-30 minutter. På dette tidspunktet kan du ta potten av varmen, la den avkjøles og kjøles over natten.

Skrell og stein avokadoene, legg deretter i en bolle med limesaft, chili og sjalottløk, og mos med en gaffel. Rør inn en liten håndfull hakkede korianderstilker og smak til med salt.

For å servere, varm chilien på nytt og server på dampet langkornet ris med rømme, masse hakket korianderblad og salsaen.