Oppskrift På Soba Nudler Med Regnbue Grønnsaker I en Sesamfrø Dressing


Trenger du en motgift mot januar? Denne krydret søt-syrlig nudelsalaten er bare billetten.

Mer mat: egentlig? Etter to ukers rester stekte poteter dyppet i majones i høyden (fordi det er jul), kake midt på ettermiddagen (ditto), kjøttdeig som drukner romsmør og fløte etter praktisk talt hvert måltid, uendelig ost? Jeg sier veldig sjelden dette, men jeg er klar for en pause.

Ikke en pause helt stopp – jeg har jo et grådig rykte å opprettholde – men mer et avbrekk fra tradisjonelle matvarer, og i mitt etterjulsdelirium tenker jeg tilbake på de salige noen uker en gang tilbrakte i Sør-India, og til dets rikt krydret og stort sett vegetarisk kosthold. Vi spiste enorme mengder, men kom hjem igjen og følte oss lette og forfriskede etter denne velkomstferien fra tunge proteiner.

Så denne uken går jeg lett på kjøtt og er tungt på grønnsaker (og uten å tøffe for langt inn i kollegaen Meera Sodhas territorium). Passer for all del dagens salat med stekt fisk, hvis det er det du har lyst på eller chargrilled onglet, men jeg spiser en stor tallerken på egen hånd. Eller kanskje som en side av litt eg-stekt ris.

– Soba-nudler med sprø regnbuegrønnsaker og en krydret sesamfrø dressing

Denne riotøst lyse salaten er knasende, lett og med sin smaksfylte bandasje, intenst smakfull, noe som gjør den til den perfekte motgift til januar. En båndskreller eller mandoline vil hjelpe med prep enormt. Serverer seks.

200g soba eller glassnudler
50g frosne soyabønner
1 ss sesamolje
2 gulrøtter, skrellet, revet eller kuttet i tynne bånd
150g rødkål, finstrimlet
100g mooli eller reddiker, kuttet i fyrstikk eller tynne skiver
1 grønt eple
3 vårløk, fint skiver
1 liten haug koriander, grovhakket
1 håndfull mynteblader, grovt revet
1 håndfull basilikumblader (eller mer koriander), grovhakket
40g ristede solsikkefrø
25g ristet sesamfrø (en blanding av svart og hvitt ser bra ut), til servering

For bandasjen
1 tommelstørrelse stor fersk ingefær, skrellet
½ hvitløksfedd
50g tahini
Juice av 1 lime
1 ss sriracha (eller din favoritt-stil chilisaus)
1 fugleøye chili, stilk fjernet (valgfritt)
1 ss soyasaus
1 ss demerara sukker
(eller kjære)

3 ss sesamolje
25 ml vann

Kok nudlene i kokende vann i henhold til pakkeinstruksjonene, og tilsett soyabønner i siste minutt av tilberedningen, til å tømme. Tøm og skyll under kaldt vann til det er kjølig og ikke lenger klumper seg sammen, legg deretter i en stor salatbolle og kast med en spiseskje sesamolje for å belegge (dette vil hjelpe med å holde nudlene fra hverandre).

Legg gulrøtter, rødkål og mooli eller reddiker i bollen. Skrell, kjern og strimle eplet direkte i bollen, tilsett deretter vårløk og koriander. Legg til de plukkede urtebladene og sprett bollen i kjøleskapet mens du fortsetter med bandasjen (dekket, hvis du ikke spiser med en gang).

Hakk ingefæren grovt, ha den i en foodprosessor med hvitløk og tahini, og blitz til den er finhakket. Tilsett lime, sriracha, chili (hvis du bruker), soyasaus og sukker, og blitz igjen. Når motoren går sakte, tilsett sesamoljen bit for bit, etterfulgt av vannet, og prosess til bandasjen er konsistensen av dobbel krem. Hvis bandasjen ser ut som om den har delt seg, legg en spiseskje tahini i en bolle, og visp den delte bandasjen sakte – den skal raskt komme sammen igjen. Kast dressingen gjennom salaten og smak til; det kan trenge mer limesaft. Spre sesamfrøene på toppen og server.