Enkel Oppskrift På Fisk Biryani


På julaften vil du ha noe oppvarming, trøst og lys før den store dagen fremover, og fiskekarri tikker alle de boksene i en eller annen stil

Forventningen til julaften, spesielt hvis du har barn, er en av favoritt tingene mine med denne tiden av året. Men det kan være utmattende å komme til dette punktet, med så mye å forberede seg. Ideelt sett vil du ha noe bærekraftig å trekke ut av ovnen når barna blir lagt opp i sengen i morgen kveld, fordi du trenger all den næringen du kan få for å hjelpe deg gjennom det siste øyeblikket innpakning.

Vi får sjelden en hvit jul, men det er vanligvis frostig ute, så instinkt krever mat som er varm og trøstende. Fisk er et åpenbart svar, både å være lett (foran dagen for festmåltid) og kjent. Ris også fordi den er så tilgivende (se også Meera’s vegan pilau). I år ønsket jeg en pause fra vår vanlige kedgeree, så har eksperimentert med nye smaker, inspirert av en tur til Kerala for noen år siden. Å være så avhengig av fisk og grønnsaker, matlagingen der er bemerkelsesverdig lett, men likevel dristig smaksatt, og spesielt en teglrød fisk og kokosnøttkarri vakte oppmerksomheten min. Dette er min versjon av det: krydderne fungerer sammen for å gi myke, myke notater og en signatur russet farge som rivaliserer selv den mest entusiastiske fars jul (som kanskje foretrekker den fremfor finhakk).

– Fisk biryani

Du kan tilberede alt en dag fremover, så spretter det i ovnen en halv time før du spiser. Serverer seks.

Juice av ½ kalk
½ ts gurkemeie
Salt og nykvernet svart pepper
500 g hudløs, bærekraftig fanget torskefilet (eller annen fast hvit fisk)
400g basmati ris, skylt
1 laurbærblad
1 kanelstang
3 ss rapsolje
2 rødløk, skrellet og finskivet
½-tommers størrelse fersk ingefær, skrellet og finhakket
3 hvitløksfedd, skrellet og finhakket
400g friske plommetomater
1 grønn chili, frø
¼ ts svart sennepsfrø
1 ts spisskummen frø
1 ts nykvernet korianderfrø
¼ ts rød chilipulver
1 ts garam masala
400ml kokosmelk
Koriander og mynteblader, for å servere

Bland en limesaft, gurkemeie og en halv teskje salt i en skål, smør dette over fisken og la det marinere i 30 minutter. Etter det, vask av marinaden og oppbevar fisken i kjøleskapet.

Varm i ovnen til 180C / 350F / gassmerke 4. Sett risen, bukten og kanelen i en panne med en klype salt, dekk til med kokende vann og kok opp i fire minutter, til al dente. Tøm, vend tilbake til pannen, dekk til og la dempe mens du fortsetter med neste trinn.

Varm oljen i en stor panne på svak varme og begynn å steke løkene, rør av og til. Med løken på farten, legg ingefær, hvitløk, tomater og chili i en foodprosessor og blitz til de er finhakket. Når løken har stekt i fem til åtte minutter og har myknet pent, skru opp varmen til middels høy og tilsett sennep og spisskummen. Når sennepsfrøene begynner å poppe, tilsett ingefær og hvitløkblandingen, og stek til de er lett farget. Tilsett koriander, chilipulver og garam masala, rør om i et minutt, og tilsett deretter kokosmelken. Når blandingen har småkoke, tilsett den skyllede fisken i gryten, pass på at den bare er nedsenket, og la den koke forsiktig i fem minutter. Når fisken bare er gjennomstekt tar du kjelen av varmen.

Fordel halvparten av fisken og sausen i en dyp ildfast form, og spe halve risen på toppen. Gjenta lagene, og dekk deretter til med folie. Stekes i 20 minutter, til de er oppvarmet, og la den avkjøle og hvile i 10 minutter. Server spredt med revet mynte og koriander, og med raita og chutneys etter eget valg.