Oppskrift På Stekte Vintergrønnsaker Med Valnøtt- Og granateple-Saus


Den klassiske iranske søt-syrlige sausen fungerer like bra som grønnsaker.

Rik søt, subtilt surt, med en tilfredsstillende dybdesmak fra bakkede valnøtter: fesenjan er en fristende persisk lapskaus som tradisjonelt spises i vintersolverv. Nord-Iran kan bli skikkelig kaldt, og jeg mistenker at det varierte klimaet har påvirket noen av de eklektiske variasjonene i iransk mat. Se for deg et sted der den tradisjonelle vinterretten er inspirert av granatepler – den rene luksusen.

De juvelerte frøene spiller en viktig rolle i mange iranske retter, men det er vanskelig å tenke på et mer lokkende eksempel enn fesenjan. Den fyldige sausen er perfekt for kjedelige, kjølige dager hvor du vil glemme naturen eksisterer og fylle deg selv med mat som varmer både kropp og sinn før du må våge deg ut.

– Stek vintergrønnsaker med valnøtt- og granateple-saus

Den krydret sausen pares vakkert med vintergrønnsaker, selv om fesenjan tradisjonelt spises med fjærkre, noe som gjør den ideell for den resterende kalkunen om en ukes tid. Serverer fire til seks.

200g valnøtter
1 stor søtpotet, skrellet og kuttet i 4 cm biter
1 stor melet potet, skrellet og kuttet i 4 cm biter
½ selleri, kuttet i 4 cm biter
400 g rosenkål, trimmet og halvert
3 kvist frisk timian, blader plukket
6 ss ekstra virgin olivenolje
Salt og nykvernet svart pepper
1 stor hvit løk (eller 2 små), skrellet og finhakket
½ ts malt kanel
½ ts gurkemeie
Litt revet muskatnøtt
2 ss tomatpuré
1 laurbærblad
1 s granateple melasse
300 ml granateplejuice
2 ss honning
500 ml vegetabilsk bestand (eller vann)
1-2 ss sitronsaft

Å servere
Gresk yoghurt
Frø fra ½ liten granateple
1 håndfull friske mynteblader

Varm ovnen til 190C / 375F / gassmerke 5 og fordel valnøttene på et stekeovn. Ristes i syv minutter, til de er gyldne, og sett den til side for å avkjøle. Skru opp ovnen til 220C / 425F / gassmerke 7. Når nøttene er kule, blitz dem i en foodprocessor til tekstur av fine brødsmuler.

Legg poteter, selleri og rosenkål på et stort ovnsbrett, tilsett timian, smak til og kast med tre ss olje. Fordel jevnt, og stek deretter i 20-25 minutter, til de er gyldne og sprø rundt kantene.

Varm i mellomtiden den gjenværende oljen i en stor, tung panne og stek løken forsiktig med en klype salt i omtrent fem minutter, til den er myk. Tilsett krydderne og en halv teskje malt pepper, kok i et minutt eller så, tilsett deretter puré, bukt, melasse, juice, honning, hvit og malt valnøtter. Smak til med en teskje salt, og la det småkoke i 25 minutter under omrøring regelmessig, til det er tyknet. Sausen vil være som en løs, tykk pesto i tekstur, mørk i fargen og lukter fantastisk. Etter at tiden er omme, tilsett en spiseskje sitronsaft og smak: den skal være deilig søt-syrlig, så tilsett en spiseskje om nødvendig. Hvis sausen virker for tykk – det skal være konsistensen av dobbel krem ​​- tilsett litt varmt vann for å løsne den.
Annonse

Legg tre eller fire spiseskjeer med oppvarmet saus i bunnen av grunne boller og topp med en haug med stekt veg. Tilsett en dukke eller to yoghurt, dryss granateplefrø og grovhakket mynte, og server med ris, gjerne duftende med litt safran.