Enkel Oppskrift På Stekt Kylling Med Svart Pepper Oregano Bitterblader Og Artisjokker Fra Jerusalem


Du kan bruke svart pepper både som ingrediens og til krydder.

Jeg var på Good Life Experience i Nord-Wales i høst da en gammel venn fra skolen kastet en mystisk pakke i hendene mine. Fortrolig åpnet jeg den for å finne en skattekiste i form av små pakker med svarte, røde og hvite peppercorns. Men dette var ingen vanlig pepper: Kampot pepper, fra Kambodsja, ble tildelt beskyttet geografisk status i 2010, og er så floral og fruktig i smaken, den var en gang kjent som “kongen av pepper”. I de mørke dagene av Khmer Rouge døde denne peperen alt annet enn, men en liten gruppe produsenter har siden arbeidet utrettelig for å gjeninnføre den til verden. Resultatet er Kadode Kampot pepper, som hevder å kunne spore hver peppercorn rett tilbake til den kambodsjanske bonden som dyrket den.

Jeg slengte et knippe av disse pepperkornene i en morter og gned dem over hele stekekyllingen min den andre helgen, med fantastisk aromatiske resultater. Beviset er som alltid å spise.

– Stek kylling med svart pepper, oregano, bitterblader og artisjokker fra Jerusalem

Bladene kollapser i kyllingjuicene og gir et nydelig, bittert motstykke til de søte stekte artisjokkene. Serverer seks.

2 ts svart peppercorns
1 kylling (ca. 1,6 kg)
Salt
1 store håndfull oregano (eller timian) grener
8 hvitløksfedd, 3 skrellede, resten ikke
1 sitron, zested, halvert, en halv juice
8 ss ekstra virgin olivenolje
750g artisjokker fra Jerusalem
150 ml fyldig tørr hvitvin
1 stort hode trevise salat, kuttet i åttendedeler gjennom stilken (eller 2 hoder sikori, kvart på langs)

Varm ovnen til den høyeste innstillingen. Knus pepperkornene til et pulver i en morter og gni omtrent en tredjedel av resultatet over hele kyllingen med en halv teskje salt. La kyllingen ligge ut av kjøleskapet mens du fortsetter med alt annet.

Strip oreganobladene fra stilkene og hakk grovt. Ha i mørtelen med de tre skrellede hvitløksfeddene og en teskje salt, kvern deretter til en grov pasta. Hell sitronsaften og all den gløden i blandingen med halve olivenoljen. Fyll kyllingen med den andre sitronhalvdelen og en tredjedel av urteblandingen, gni deretter to ss olje over hele fuglens hud. Skyv en tredjedel av urteblandingen inn i gapet mellom kyllingens hud og kjøttet rundt brystet og lårene, og sett det til side mens du tilbereder grønnsaken.

Skrubb artisjokkene under kaldt vann (bruk en stiv børste eller stålull), kutt deretter i halvlengde og legg på et ovnsbrett som de passer godt i ett lag. Legg de ikke-skrellede hvitløksfeddene i brettet, kast deretter inn resten av urteblandingen og de resterende to spiseskjeene olivenolje, og tilsett deretter en ekstra snegle for hell. Ha kyllingen i et steketinn og tilsett vinen.

Sett begge brettene i ovnen og skru umiddelbart ned varmen til 190C / 375F / gassmerke 5. Kyllingen trenger 30 minutter per kilo (pluss 15 minutter ekstra), artisjokkene 45-50 minutter. Fuglen blir kokt når saftene fra den tykkeste delen av låret løper klar når de er gjennomboret med tuppen av en liten, skarp kniv.

Tjue minutter før slutt på steketiden, ta kyllingblikket ut av ovnen og tilsett trevise-kiler, og kast dem forsiktig i pannajuicen. Sett tinnet i ovnen for å avslutte tilberedningen.

Når kyllingen har gjort sin tid, ta den ut av ovnen, pakk den med tinnfolie og la den ligge i 10 minutter. Hvis artisjokkene på dette stadiet trenger mer matlaging – de skal være karamelliserte, myke og klissete – hold dem i ovnen.

Skjær kyllingen og server med stekte artisjokker, hvitløk og trevise. Jeg liker dette med Dijon sennep og en sprø, grønn salat.