Enkel Oppskrift På Potet Purre Og Vill Soppsuppe Med chipotleolje


En snegle chipotleolje tar denne grønnsakssuppen opp et varmende hakk eller to.

I denne alderen med sexy gatemat og rask livsstil glemmer vi noen ganger gledene som finnes i en skål med suppe. I Mexico, der matkulturen er eldgammel, feires imidlertid fortsatt supper på nesten hver restaurantmeny, fra tykke, grønnsaksbaserte som dufter med ville urter eller nynner med ømme boller, til vakre klare buljonger laget av småkoke ben for mange timer for å trekke ut hver unse med godhet. For tolv år siden hjalp jeg til med å sette sammen en bok med suppeoppskrifter for å skaffe midler til Centrepoint og andre veldedighetsorganisasjoner uten hjemløshet. Det ble kalt suppe kjøkken, inneholdt oppskrifter fra omtrent hver kokk du kunne tenke på og endte opp med å selge mer enn 100 000 eksemplarer.

Jeg tenkte på boka mens jeg jobbet med denne ukens oppskrift, som både er enkel og velsmakende. Kyllingene på det lokale bøndermarkedet mitt er utstyrt med brosjyrer festet (yay), som gir utmerket lager, men denne retten fungerer også med vegetabilsk bestand eller vann. Den forsiktig jordnær, fløyelsaktig suppen blir pepet opp av en snegle med røykig chiliolje for å gi den cojones – og for å varme oss i dette kaldere været.

– Potet, purre og vill soppsuppe med chipotleolje og creme fraiche

Bruk tørkede chipotle chili til oljen, eller jarred chipotles en adobo (som allerede er rehydrert), eller faktisk en hvilken som helst tørket rød chili. Creme fraiche gir et deilig, surt bakteppe til varmen. Serverer seks.

75g smør
1 ss olivenolje
1 stor purre, vasket, kuttet i halvdel og deretter i tynne halvmåner
1 selleripinne
3 hvitløksfedd, skrellet og finskivet
Havsalt og nykvernet svart pepper
1 ss timianblader
2 laurbærblad
600g maris piperpoteter, skrellet og skåret i skiver
15g tørket porcini, dynket i 200 ml kokende vann
250g blandet vill sopp (girolles, østers, kantareller, trompetter de mort), renset og grovhakket
200g kastanje sopp, renset og grovhakket
1,25 liter kylling- eller grønnsaksbestand
75 ml creme fraiche (eller enkeltkrem)

For chipotleoljen
2 tørkede chipotle chili
2 store fedd hvitløk, skrellet
300ml olivenolje

Lag oljen først. Riv opp og avspen chiliene (bruk gummihansker eller vask hendene etterpå). Varm opp en liten stekepanne, og rist chiliene i 20-30 sekunder til side når den er varm, og velg den i en bolle, dekk til med kokende vann og la den trekke i 15 minutter (eller bruk to spiseskjeer chipotles en adobo fra en krukke , og hopp over dette stadiet).

Mens chiliene er i bløtlegging, kan du fortsette med vegen. Ha halvparten av smøret og oljen i en gryterett, tilsett purre, selleri, hvitløk og noen få klyper salt, svett forsiktig over en middels høy varme i fem minutter, og rør deretter timian, bukten og potetene. Sil den gjennomvåtede porcinien, reserve brennevinet, finhakk deretter soppen og tilsett i gryten med 100 ml brennevin. Dekk til og la boble forsiktig i 10-12 minutter.

Varm i mellomtiden en stor stekepanne på en høy flamme, tilsett det gjenværende smøret, og rør om alle de ferske soppene i tre til fire minutter, når det er sydende, til de er farget og mykt. Tips to tredjedeler av soppen i gryten (du vil bruke resten til å pynte) og hell i aksjen. Krydre suppen, la det småkoke i 20 minutter, så blitz glatt med en håndblender (hvis du foretrekker en mer rustikk suppe, la den ligge litt på den tykke siden).

Når chiliene er myke, tøm dem og legg i den lille skålen med en foodprosessor med hvitløken og en halv teskje havsalt. Blitz til en lime, deretter, med motoren i gang, tilsett oljen sakte til den er innlemmet. Overfør til en glasskrukke og forsegle – oljen holder i en måned eller to.

Smak suppen til krydder, og spe deretter i oppvarmede boller. Topp hver porsjon med en teskje fløte, strø over de reserverte soppen, tilsett en sild av chiliolje og server.