Oppskrift På Stekt Gresskarkake Med Ingefæris


Vil du ha en lett, fuktig svampekake? Tilsett deretter gresskar til blandingen.

En av fordelene med det moderne livet er hvor mye lettere det er å kjøpe gode ingredienser. Dette gjelder spesielt frukt og grønt. Selv om det kan føles ekstravagant å kjøpe en nisjegrønnsaksvariant når standarden ofte er mye billigere, kan smaken være avslørende – og jeg beroliger meg med at denne typen ingredienser er en stjele sammenlignet med kjøttkostnadene (sunnere, også). Jeg blir også forført av forestillingen om at ørepengene mine jobber med det større ordningen med ting: Å kjøpe interessante varianter fremmer biologisk mangfold og støtter godt jordbruk.

En slik nylig oppdagelse for meg er delica-gresskaret. Den er så nøtteaktig og søt at den lar butternut stå. Det gir også strålende resultater i denne fuktige, eterisk lette svampkaken der ingefærsmørkremen tilfører en hissig, søt lilt til en ellers fluffy pute med varmende krydder.

– Stek gresskar, olivenolje og muskatnøttkake med ingefæris

For en lett kake, hold de tørre ingrediensene bortsett fra de våte til siste minutt. Brett deretter raskt og raskt, og få den i ovnen så snart som mulig. Du vil bli godt belønnet. Serverer åtte.

1 delica gresskar (eller annen liten sort; eller 300g gresskarpuré)
300g vanlig mel
½ ts havsalt
1 ts bakepulver
1 ts bikarbonat brus
2 ts malt kanel
2 ts malt ingefær
1 ts malt muskatnøtt
3 egg
125g lett mykt brunt sukker
175g rastsukker
100ml karnemelk
150 ml olivenolje
1 ts vaniljeekstrakt

For ingefærsmørkremen
150g usaltet smør, ved romtemperatur
100g kremost
1 tommelstørrelse frisk ingefær, skrellet
280g melis

Varm stekeovnen til 180C / 350F / gassmerke 4. Smør og line en standard, løsbunnet kakebein. Skjær gresskaret i to, øs ut frøene og skjær i kiler. Legg disse på et stekebrett, spredt over to ss vann, dekk til med folie og stek i 30-40 minutter, til de er myke. (Alternativt, hvis du har en dampbåt, kan du dampe bitene til de er møre – jeg synes at de koker raskere på denne måten, men du må la dem steam tørke på slutten.)

Mens gresskaret steker, siler du melet, saltet, bakepulveret, bicarb og krydder i en stor miksebolle. Knekk eggene i en liten bolle og visp med en gaffel.

Når gresskaret er mørt, øs 300g av kjøttet i en foodprosessor og tilsett sukker og karnemelk (lagre resten til en annen rett). Pisk til en jevn puré, blitz først inn eggene og deretter oljen og vaniljen. Lag en brønn i midten av melblandingen, brett raskt inn gresskarblandingen, tipp deretter i kakebannen og stek i 45-50 minutter, til et grillspyd kommer rent ut. La avkjøle i 10 minutter, og vend den deretter ut på et stålstativ for å avkjøle.

Mens kaken baker, fortsett med smørkrem-melis. Pisk smøret i fem minutter med padlene i en matmikser til det er mykt, voluminøst og blekt. Sikt kremosten for å bli kvitt overflødig væske, og slå den deretter inn i det myke smøret. Riv ingefæren (med en mikrofly, ideelt sett) og slå i, slå i melis en tredjedel av gangen, og sett deretter i kjøleskapet for å stille.

Når kaken er avkjølt, kutt den i to på tvers av midten med en brødkniv, sandwich de to halvdelene med halve smørkremen og fordel resten over toppen og sidene. Hvis du vil være fancy, pynt med lett ristede gresskarfrø som er kastet i en varm, tørr stekepanne med noen spiseskjeer melis.