Oppskrift På Hel Stekt Blomkål Med Muhammara


Blomkål er en av de sjeldne grønnsakene som kan ta omtrent alt du kaster på den.

Mens jeg utforsket livsstilsmagasiner for å pusse opp inspirasjon nylig, la jeg merke til at det er trender innen kraner, bakgrunnsbilder og til og med i stil med vinduer, omtrent som i klær. Også i matlaging blir vi besatt av ingredienser som bare noen år tidligere ble sendt til uklarhet. Ta den en gang ydmyke blomkålen: det var ikke lenge siden produsentene klaget hvor sjelden folk kjøpte en, og se nå – hver elegant restaurant som er verdt saltet har blomkål på menyen, fra London og Manchester til Mexico City og New York.

For å si sannheten, denne upretensiøse grønnsaken er så tilpasningsdyktig og så flink til å ta på seg sterke smaker, at du kan kle den ut på hvilken som helst måte og garantere gode resultater. Stekt, blomstrene blir mørke og karamelliserte og tar på seg en rik sødme, men de er like gode barberte råvarer til salater for et knasende, strukturelt element som kompletterer sitrus og tørket frukt utrolig godt.

Et eksempel på dette er en nydelig rett som vi har utviklet for en nyåpning i øst-London, der stekt blomkål sitter på en forkullet tomatsaus og deretter er kledd med en cashewnøttmolle. Det er en slik øyeåpner, jeg regner med at aztekerne og zapotekene ville ha falt med denne trenden.

– Hele stekt blomkål med muhammara

Muhammara er en nydelig crimson dukkert med opprinnelse i Aleppo, Syria. Den kan bearbeides til en hummuslignende pasta, men jeg foretrekker mye en grovere tekstur. Serverer to.

½ ts røkt paprika
1 ts timianblader
20g smør, ved romtemperatur
Havsalt og nykvernet svart pepper
1 medium blomkål

For muhammaraen
3 rød paprika (eller 4 romano paprika)
100g valnøtter
1 hvitløksfedd, skrellet og finhakket
1 ts havsalt
1 ts spisskummenfrø, ristet og malt
½ ts tyrkisk rød pepperflak (eller annen mild tørket chili)
100ml olivenolje
2 ts granateple melasse
30 ml rødvinseddik

Varm ovnen til 230C / 450F / gassmerke 8. Stek paprikaen noen ganger med tuppen av en kniv, legg deretter på et stekebrett og stek i 25-30 minutter, snu en gang, til den er litt svertet og veldig myk. Overfør til en bolle, dekk til med festefilmen og la dempe mens de avkjøles (dette gjør dem lettere å skrelle senere).

I mellomtiden kan du kombinere paprika, timian og smør og smak til. Trim blomkålstammen så den vil sitte flatt, og trekk bladene litt tilbake for å avsløre hodet. Gni hodet over med paprikasmøret, og legg deretter blomkålen i en gryte som den passer tett inn i. Hell 75 ml vann i bunnen av pannen (ikke over blomkålen, ellers vil du vaske av smøret), dekk til gryten og stek i 35-40 minutter. Ta av lokket og stek i ytterligere 15 minutter, og deretter skal spissen til en skarp kniv enkelt komme inn.

Mens cauliene baker, lager du muhammaraen. Fjern og kast pepperskinn, stilker og frø. I en foodprosessor, blitz valnøtter, hvitløk, salt, spisskummen og chili til grove smuler, tilsett paprika og blitz kort. Kombiner olje, melasse og eddik, og tilsett deretter blandingen i en jevn strøm med motoren fortsatt i gang. Ikke overbehandle, fordi du vil ha litt tekstur.

Skjær blomkålen i to lodd og server på toppen av muhammaraen med en grønn salat.