Oppskrift På Sicilianske Muslinger Med Linguine


Gi pasta og muslinger en nøtteaktig, siciliansk vri.

Tilbake på 1500-tallet ble både Sicilia og Mexico styrt av Spania, og den italienske øya fant seg riktig på handelsveien mellom de to sistnevnte landene. Da Cortés oppdaget Mexico, gjorde han sin første base Veracruz, som ble Mexicos havn til Europa. Som et resultat hadde kjøkkenet stor fordel av sicilianske ingredienser som kapers og oliven, mens til gjengjeld er retter som hare med chili og sjokolade like mye del av Sicilias kulinariske arv som tomatsausene – begge er Aztec-import – og kjøkkenene til de to landene har blitt beriket, med ingrediensene, urtene og krydder alt brummende med spennende smak. Her legger fennikelfrø, koriander og et snev av chili liltenotater til en frisk tomatsaus der hvitvin (eller sherry) tilfører kompleksitet, mens den nøtteaktige, zesty gremolata gir letthet og knase.

– Sicilianske muslinger med linguine og pistasj og myntegremolata

Dette fungerer også med blåskjell, som har fordelen av å være mye rimeligere – avhengig av hva du bruker, dette gjør du til et perfekt måltid for senhøst, med hauger med myk linguin som sammenfyller alle de skurve, sirupede sjømatjuicene. Serverer fire.

1,8 kg muslinger
45ml olivenolje
200 ml fyldig hvitvin
2 hvitløksfedd, skrellet og finhakket
4 tinnede ansjosfileter, hakket
½ ts tørket chiliflak
½ ss fennikelfrø
½ ss korianderfrø, lett knust
300g baby tomater, kvart

Å servere
1 store håndfulle mynteblader, vasket
1 hvitløksfedd, skrellet
50g pistasjnøtter
Skall og juice av 1 sitron, pluss kiler å servere
350g linguine

Skyll muslingene under kaldt vann (hvis du bruker blåskjell, trekk av skjeggbitene og skrap bort eventuelle barberkler) og kast alt som ikke lukker seg etter å ha mottatt en lett kran eller har ødelagte skjell.

Varm en halv spiseskje olje på en middels høy flamme i en stor, dyp kasserolle som du har lokk til. Når oljen er varm, tilsett halvparten muslinger og halvparten av vinen, dekk pannen og la koke i to til tre minutter, til muslingene har åpnet seg. Tips i en stor bolle og gjenta med en halv spiseskje olje og resten av muslinger og vin. Før saftene fra de kokte muslingene gjennom en fin sil eller muslin, for å bli kvitt noe korn, og ha i en liten bolle.

Varm de resterende 30 ml oljen i en stor panne over medium varme og stek hvitløken forsiktig til den er lett gylden. Legg ansjosene i pannen og mos dem i den varme oljen, til de er oppløst. Tilsett krydderne, og rør tomatene og muslingluten etter 30 sekunder, og la den surre raskt i 10-12 minutter, for å redusere væsken til en rik saus.

For gremolataen, vask og finhakk mynte, hvitløk, pistasjnøtter og sitronskall, og ha i en liten bolle.

Når sausen småkoke, ta en stor panne med saltet vann i en rullende koke. Kok linguinen i henhold til pakkeinstruksjonene, inntil al dente, og tøm den deretter gjennom en sil, og reserver en kopp kokevann. Skje muslingene og buljongen deres gjennom pastaen, vent et øyeblikk, og rør deretter inn noen spiseskjeer med pastaens kokevann (dette hjelper til med å løsne pastaen og sikrer at den ikke griper seg fast og klumper seg). Overfør pastaen og muslingene til grunne boller, topp hver del med en spredning av gremolata og en duskregn av olivenoljen av beste kvalitet, og server samtidig med en sitronkile sammen.