Rask Oppskrift På Svinekoteletter Med Fiken Og Sherry


Glem epler: steke fiken er den perfekte partneren for svinekjøtt.

For mange år siden tilbrakte jeg en strålende høst i Nord-Spania, og smurte og lagde mat mens vi reiste. Vi kjørte gjennom lange, kavernøse daler som var gjenget med raskt rennende elver foret med fikentrær, og jeg ble overrasket over hvor klissete og søte frukten deres var, og ble ikke plukket til de ble modne. Her kan vi jukse den effekten ved å gi fikene en trollform i ovnen, hjulpet av honning, krydder og sitrus. En svinekotelett er den perfekte sengefellen, med fiken som fungerer som et eksotisk alternativ til vårt mer innfødte eple. Og i denne oppskriften går en liten fiken langt.

– Marinert svinekotelett med stekefiken, sherry og potetmos

Tangy juice, duftet med anis, honning og appelsin, er perfekte med buttery mos. Serverer fire.

4 slanke bein-i svinekoteletter, overflødig fett trimmet (jeg liker dem ca 1 cm tykke)

For marinaden
2 ss sherryeddik
3 ss olivenolje, pluss 1 ss ekstra til steking
2 ss rennende honning
2 hvitløksfedd, skrellet og knust med litt salt
En håndfull timianblader
Havsalt og nykvernet svart pepper

For mosen
1 kg blomsterrik potet som Maris Piper, skrellet og kuttet i jevne biter
100g smør

75ml helmelk
For fiken
6 fiken, halvert
1 stjernesanis, bakken
Skall på ½ oransje
1 ss rennende honning
1 ss olivenolje
4 ss oloroso sherry eller madeira

Bland alle marinadeingrediensene i en stor bolle, krydre generøst, og gni deretter over kotelettene. Dekk til og sett i kjøleskapet i minst en time og ikke lenger enn over natten (hvitløk kan bli dårligere). Ta ut av kjøleskapet en halv time før du planlegger å lage mat, så kotelettene kommer opp i romtemperatur.

Legg potetene i en panne med saltet vann, kok opp, la det småkoke i 15-20 minutter, til de er myke. I en annen panne smelter du halvparten av smøret i melken over en middels varme. Tøm potetene i et dørslag, la dem dampne tørke noen minutter, vend deretter tilbake i pannen og mos i pannen (eller bruk en ricer) til de er jevne. Hell i den smørete melken, mos på nytt, smak til og smak.

Når du er klar til å spise, kan du varme et stekebrett i en ovn på 200C / 390F / gassmerke 6. Krydre rikelig med fiken, og kast dem forsiktig i en skål med stjerneanis, appelsinskall, honning, olje og litt salt og pepper.

Rist av overflødig marinade fra kotelettene, og varm deretter en stekepanne på en middels høy flamme. Tilsett den siste spiseskjeen med olje, og stek kotelettene i to minutter på hver side, til de er gyldne; avhengig av størrelsen på pannen, kan det hende du må gjøre dette i to partier. Overfør til en tallerken og hold den varm.

I den samme kjelen, skjær de kuttede sidene av fiken i fem sekunder, til de er farget, og overfør deretter til svinekjøttplaten.

Legg en dash med olje i det varme stekebrettet, legg deretter i kotelettene og ordne fiken som er skåret opp rundt dem. Drypp eventuell fiken marinade over frukten, og stek den deretter i seks til 10 minutter, avhengig av kotelettene, til den er gjennomstekt. (Jeg feiler på rosa og saftig hvis de er frittgående for å unngå tørrhakk.)

Når det er kokt, legg kjøttet og fiken på en tallerken og la hvile et sted varmt i fem minutter (eller pakk lett i folie). I mellomtiden legger du stekebrettet på en middels høy flamme, tilfører sherryen og skrap opp eventuelle brente biter når det bobler og reduseres med halvparten – dette vil ta omtrent et minutt.

Oppvarm poteten forsiktig og rør inn det gjenværende smøret. Legg en kotelett og litt mos på hver tallerken, og spe fiken og sausen over potetmos; noen grønne bønner eller visne greener ville være en kjærkommen side.